Proxy…Sembunyikan diri anda

Posted on February 18, 2008. Filed under: Artikel Tentang Proxy |

Dalam artikel ini anda akan didedahkan mengenai proxy HTTP sahaja.Proxy HTTP sebenarnya merupakan IP adress.Sekiranya anda menggunakan proxy semasa melayari internet, maka alamat IP anda yang kelihatan turut berubah.Inilah dilakukan penggodam bagi memastikan IP dan kedudukan sebenar mereka tidak dapat dikesan.

Http Headers:
Apa sebenarnya yang berlaku ketika anda memasuki sesuatu laman web? Katakanlah anda memasuki http://www.yahoo.com inilah contoh perkara yang terlibat.
(a)Nama domain Yahoo.com ditukar kepada nama alamat IP servernya yang dengan menggunakan Domain Name System atau DNS.(Sebenarnya setiap alamat laman web merupakan IP adress seperti 122.234.34.5 tetapi ini akan menyukarkan kita untuk mengingati alamat tersebut)

(b)Pelayar web yang anda gunakan akan menghubungkan anda kepada server yahoo.com dan menghantar HTTP Headers kepada yahoo.com. Pada Header itu terdapat maklumat seperti berikut:
-alamat IP anda
-nama pelayar yang anda gunakan dan maklumat OS
-HTTP request

(c)The web browser you are using connects to the server Yahoo.com is hosted on & sends an Http header to Yahoo.com. In the header contains the following information
-Your I.P. Address (See below for details)
-Your Browser & Os Information
-An Http request (permintaan untuk masuk ke HTTP iaitu homepage)
*Perkara-perkara di atas juga dikenali sebagai Request Field.

3.Yahoo.com menghantar homepagenya kepada alamat IP yang terkandung dalam Header tersebut.

Proxy Server:
(a)Proxy server ialah perisian pada network server bagi laman web yang hendak anda tuju.Segala maklumat yang terkandung dalam HTTP Header tadi akan dihantar kepada proxy server.
(b)Katakanlah anda mensetkan pelayar anda untuk menggunakan proxy, maka maklumat pada IP anda tidak dihantar sebaliknya maklumat pada proxy tersrbut yang dihantar pada proxy server.
(c)Proxy server meluluskan permintaan dan membawa anda ke laman yahoo.com.

3 level proxy HTTP:
Level 1
-Digelar elite proxy
-Anonymous tinggi (belayar tanpa mendedahkan nama iantu alamat IP anda)
-Proxy ini tidak mengubah ‘request fields’ dan kelihatan seperti IP sebenar. IP sebenar anda tidak akan terdedah dan admin yang mengendalikan server internet akan menyangkan anda tidak menggunakan sebarang proxi.

Level 2
-Anynomous proxy
-Tidak mendedahkan IP sebenar tetapi mengubah ‘request fields’.Jadi adalah mungkin untuk mengesan proxy tersebut menggunakan analisis log.Tiada masalah di sini cuma terdapat beberapa admin server yang tidak membenarkan penggunaan proxy.

Level 3
-Transparent proxy
-Tidak anynomous (admin server tetap dapat mengetahui anda menggunakan proxi kerana IP sebenar tetap dihantar di dalam ‘request fields’)
-Proxy sebegini tidak sesuai untuk sekuriti. Anda hanya boleh menggunakannya untuk mempertingkat kelajuan internet.

Bagaimana mengetahui level proxi yang anda gunakan?
Software sepeti Elite Proxy Switcher boleh digunakan. Anda boleh menggunakan software ini untuk menscan proxy dan menset proxy mana yang ingin anda gunakan.Selain itu, software ini telah siap sedia menyertakan beberapa puluh proxy yang boleh anda gunakan.Perisian ini boleh didapati di http://www.eliteproxyswitcher.com/EPS_setup.exe

Selain itu, anda juga boleh pergi ke website ini uintuk mengetahui IP address anda.Sekiranya anda didapati menggunakan proxy, laman web turut menyatakan alamat proxy tersebut maklumat lain seperti syarikat yang membekalkan IP tersebut dan lokasi empunya IP.

Mendapatkan list proxy:
Setiap proxy yang anda jumpa terdapat kekurangan dan kelebihan. Sekiranya anda telah jumpa proxy yang sesuai, berkemungkinan suatu ketika nanti kecekapannya berkurang. Tambahan pula kecekapan sesuatu IP bergantung kepada berbagai faktor.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

One Response to “Proxy…Sembunyikan diri anda”

RSS Feed for PROXY Comments RSS Feed

aneh bahasa lo bro, ini hasil terjemahan ya ?


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: